“Gâvur Mahallesi” İzmir’de açıldı

Ahmet Güneştekin’in “Gavur Mahallesi” adlı enstelasyonu İzmir’da açıldı. Sergide büyük boyda eserler, heykeller, videolar bulunuyor.

“Gâvur Mahallesi” İzmir’de açıldı. Ressam Ahmet Güneştekin’in “Gavur Mahallesi” adlı sergi, Kültürpark Atlas Pavyonu’nda sanat dünyasında yerini aldı.

‘Mübadele’ temasıyla hazırlanan büyük boyutlu enstalasyon, video ve heykel çalışmalarının yer aldığı “Gavur Mahallesi” adlı sergi, sanatçı Ahmet Güneştekin, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, belediye bürokratları, sanat ve iş dünyası temsilcilerinin katıldığı törenle açıldı.

3 Kasım 2022 – 5 Mart 2023 tarihleri arasında sanatseverleri ağırlayacak olan “Gâvur Mahallesi” enstelasyonu İzmir Büyükşehir Belediyesi desteğiyle hazırlandı.

Diyarbakır’daki sergi tepki çekmişti

Küratörlüğünü Şener Özmen’un üstlendiği Ahmet Güneştekin “Gâvur Mahallesi” adlı enstelasyonunun açılış töreninde sanatını götürdüğü her yeri, kendi mahallesi ve kendi evi olarak gördüğünü söyledi. İzmir’in bir mübadele coğrafyası olmasını çok önemsediğini kaydeden Güneştekin, bu kentte bir sergi hazırlama fikri üzerine çok mutlu olduğunu dile getirdi.

Güneştekin, Diyarbakır’da açtığı Hafıza Odası sergisinin her gün binlerce insan tarafından ziyaret edilmesine rağmen çok eleştiri aldığını, Soyer’in eleştirilere rağmen İzmir’deki sergi önerisinden ve heyecanından vazgeçmediğini anlattı. Kapsamlı bir sergiyi sanatseverlerle buluşturduğunu aktaran Güneştekin, “Her coğrafya benim için farklı şey ifade ediyor ve hafıza odasında birikiyor. Bence hafıza odasını güçlendiren ve dolduran da İzmir oldu.” diye konuştu

Gavur Mahallesi neyi anlatıyor

Ahmet Güneştekin, Gavur Mahallesi’nde mübadelenin soğukluğu ve sertliği anlatmak için taşın gücünü, göç ile çekilen acıları anlatmak için de 20. yüzyılın ilk yarısından kalma kullanılmış valizleri kullandığını ifade etti.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de açılışta yaptığı konuşmada, Güneştekin’in evrensel bir sanatçı olduğunu, “Gavur Mahallesi” adlı sergisinde bir kez daha cesareti ve vicdanı ile gösterdiğini belirtti. Güneştekin’in eserini, her izleyenin farklı yorumladığına işaret eden Soyer, “Sanatı herkesin malı oldu. Her şeyi ile o sanat bizim. Hepimiz ayrı ayrı kendi yaratıcılığımızla hissiyatımızla onu anlamlandırıyoruz ve Ahmet Güneştekin’e ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz.” dedi.

 

 

 

 

 

Pelin Çite
Pelin Çite
İki yumurta kıramayıp koltuğunun altında 5 kitap taşırken, otobüste ayakta okuyanlardan. Hızlı okuma ve hızlı yazma kurslarını ortaokulda tamamlamış. ABD’de sinema eğitimi aldı. Eski film koleksiyonu yapmayı seviyor.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.