Genco Erkal tiyatrodaki sembol kavuk için ağır konuştu
Kel Hasan Efendi’nin Türk tiyatrosunun güldürü tuluatının devamını sağlayanlara devredilen kavuğu yeniden gündüme geldi. Usta tiyatrocu Genco Erkal, kavuğun çok önemli olmadığını söyledi.
Genco Erkal tiyatrodaki sembol kavuk için ağır konuştu. Türk tiyatrosunda 50 yılı geride bırakan Genco Erkal, Türk tiyatrosunda güldürü ustalarının kuşaktan kuşağa aktararak taşıdıkları “kavuk” için “Cok önemli değil” dedi.
Geleneksel Türk tuluat tiyatrosunun en önemli sembollerinden Kel Hasan Efendi’nin sembolik olarak taşınan kavuğu için Genco Erkal “Çok önemli bir şey değil” diye konuştu. Tiyatroda güldürü ustalarına kuşaktan kuşağa geçerek bugüne ulaşan “kavuk” şu anda Rasim Öztekin’de bulunuyor. Ferhan Şensoy’dan Rasim Öztekin’e geçen kavuk, tiyatromuzun sembollerinden.
Türk tiyatrosunun ustalarından Genco Erkal, bir röportajında kavuğun sembolik bir şey olduğunu ifade ederek “Bana kalsa Ferhan keşke kimseye vermeseydi. Çünkü hâlâ sahnede… Niye veriyor ki? Artık tiyatro yapmayacağı, köşesine çekileceği zaman verseydi.” diye konuştu.
Türk tiyatrosundaki kavuk geleneği
Genco Erkal’in “çok önemli değil” dediği Türk tiyatrosundaki kavuk geleneğinin kökü 1920’li yıllara dayanıyor. Tiyatromuzdaki tuluat ustalarının en renkli ismi Kel Hasan Efendi, güldürü tuluatının devamını sağlayacak olan öğrencisi İsmail Dümbüllü’ye sembolik bir nişane olarak kavuğunu teslim eder. Böylece tiyatromuzda güldürü geleneğinin bir işareti, nişanı olarak ya da rütbesi diyebileceğim bir anlamı olan “kavuk” günümüze dek ulaştı.
İsmail Dümbüllü’den sonra Münir Özkul kavuğu törenle teslim aldı (1968). Münir Özkul ise taşımayı hak ettiğini düşündüğü kavuğu Ferhan Şensoy’a törenle verdi (1989). Ferhan Şensoy, sembolik kavuğu iki yıl önce Rasim Öztekin’e devretti. Sembolik kavuk şu anda beşinci sahibinde bulunuyor.
Genco Erkal’i çok severim ama kıskanmış sanki