Orhan Pamuk Turuncu fotoroman ile okurların karşısında

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk bu kez bir fotoroman ile okurların karşısında. Orhan Pamuk Turuncu adlı fotoromanında kendi objektifinden İstanbul fotoğrafları ve elbette onlarla ilgili düşünceleri yer alıyor.

Orhan Pamuk Turuncu fotoroman ile okurların karşısında

Orhan Pamuk Turuncu fotoroman ile okurların karşısında. Orhan Pamuk’un “Turuncu” adlı kitabı Yapı Kredi Yayınları etiketiyle yayımlandı. İstanbul gecelerinin sokaklarına ve insanlarına dair bir Orhan Pamuk’un objektifinden fotoğraflar yazarın notlarıyla roman tadında okurlarla buluşuyor. 

Yayınevi kitap için foto-roman tanımlaması yapıyor. Hatırlanacağı üzere Orhan Pamuk’un evinin balkonundan çektiği fotoğraflarıyla Yapı Kredi Kültür Sanat’ta bir sergi düzenlenmişti. İstanbul’un sürekli değişen, incelikli manzarasını yansıtan 600’den fazla fotoğraf “Orhan Pamuk – Balkon Fotoğraflar” adıyla 6 Şubat-27 Nisan 2020 tarihleri arasında sergilenmişti. 

Orhan Pamuk Turuncu fotoromanı 190 sayfadan oluşuyor. Orhan Pamuk Turuncu fotoromanı ile okurları İstanbul’da mahalleler, sokaklar ve insanların hayatlarına dair izlerle buluşturuyor. Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, yeni foto-romanı ‘Turuncu’da objektifini bu kez kendisi gibi kahramanlarının da dolaşmayı sevdiği İstanbul gecelerine çeviriyor.

Orhan Pamuk Turuncu fotoromanının editörlüğünü İshak Reyna yaptı.

Kitabın tanıtımından

İlk fotoğraf albümü Balkon’da objektifini çalışma evinin balkonundan görünen İstanbul manzarasına, göğe, denize, gemilere ve bu manzaranın değişimlerine çeviren Pamuk, bu kez objektifini kendisi gibi kahramanlarının da dolaşmayı sevdiği İstanbul gecelerine çeviriyor. Turuncu, bu mahalleler, sokaklar ve insanların hayatıyla bu hayattan yavaş yavaş kaybolan bir renge ve ışığa fotoğraf yoluyla yakılmış bir ağıt.

Tadımlık

“Bir korumam olması İstanbul ile ilişkimi tamamen değiştirmişti. Artık her yere gidebiliyordum. (…) Kafama uzun siperlikli bir boyacı takkesi geçiriyor, İstanbul’un en ücra, en uzak sokaklarına, en tehlikeli mahallelere gidiyor ve hiç kimse beni tanımıyor ve durduramıyordu. Kısa süre sonra bu ücra mahallelerde dijital Leica makinemle fotoğraf çekmeye başladım. Bütün şehri görüntüleyebileceğim, çünkü korumam varken kimsenin bana karışmayacağı –bu yeni durum- bana çok çekici geliyordu. 2008 ile 2014 arasında yoksul mahallelerde, sokak satıcıları arasında geçen bir roman yazdığım için, Tarlabaşı, Kasımpaşa, Feriköy gibi yerlerde geceleri fotoğraf çekerek çok yürümüştüm.” – Orhan Pamuk

Cem Cengiz Yarar
Cem Cengiz Yarar
Dededen kalma 1500 kitaplı evde doğduktan sonra, yolunu haliyle bulması kolay olmuş. Kitapların izinde, sinema, resim, tiyatro alanında yazılar yazıyor. Senaryo çalışmaları bulunuyor. En çok sevdiği şey buradan okurlarla paylaşımda bulunmak.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.