Sevgi Sanlı vefat etti tiyatronun acı kaybı

15.08.2019
A+
A-

Türk tiyatrosunun yıldızlarından Sevgi Sanlı hayatını kaybetti. Dramaturg, çevirmen, yazar, eleştirmen olarak tiyatroya büyük emekler veren Sevgi Sanlı’nın vefatı derin üzüntü yarattı. Sevgi Sanlı’nın ölümü üzerine Devlet Tiyatroları bir mesaj yayınladı.

Sevgi Sanlı vefat etti. Türk tiyatrosunda acı kayıp… Sevgi Sanlı hayatını kaybetti. 94 yaşında vefat eden Sevgi Sanlı, tiyatroda oyun yazarlığı, eleştirmen ve çevirmen olarak farklı alanlarda büyük emekleri olan isimdi. 

Sevgi Sanlı, Devlet Tiyatroları’nda başdramaturg olarak da görev yapmıştı. Sevgi Sanlı 13 Ağustos 2019 günü vefat etti. 

Sevgi Sanlı’nın vefatı nedeniyle Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt başsağlığı mesajı yayınladı: “Kurumumuz eski Başdramaturglarından, Türk tiyatro yazarı ve oyun çevirmeni Sevgi Sanlı’nın vefat haberini büyük bir teessürle öğrenmiş bulunuyorum. Kendisine Allah’tan rahmet niyaz ediyor, ailesine, sevenlerine ve sanat dünyamıza başsağlığı diliyorum.”

Sevgi Sanlı’nın ölümü tiyatro dünyasında derin üzüntü yarattı.

2 Temmuz 1925’te İzmir’de dünyaya gelen Sevgi Sanlı, “Sevgi Batur” imzasını da kullandı. Saday-ı Hak ve Halkın Sesi gazetelerinin sahibi ve başyazarı Mehmet Sırrı (Sanlı) Bey’in kızıdır.

İzmir Amerikan Kız Koleji’nden 1945 yılında mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Filolojisi’ni 1950 yılında bitirdi. 

Ankara’da Devlet Tiyatroları’nda 1956-1976 yılları arasında başdramaturg olarak görev yaptı. Ankara Radyosu’nda İngilizce spikeri olarak çalıştı.

Sevgi Sanlı, 1976’dan itibaren İstanbul’da çevirmenlik ve tiyatro eleştirmenliği yapmaya başladı. 

Tiyatro Yazarları Derneği ve Uluslararasi Tiyatro Eleştirmenleri Birliği, TDK, TYS, PEN Yazarlar Derneği, üyesiydi.

Cumhuriyet Gazetesi ve Gösteri dergisinde eleştiri yazıları yayımlandı.

Sevgi Sanlı’nın ilk oyunu “Dilsizlerin Dili”dir.

1950’de İstanbul Şehir Tiyatroları’nda; diğer oyunları Devlet Tiyatroları, İstanbul Şehir Tiyatroları ve özel tiyatrolarda sahnelendi.

“Bilimsel İnsancılık” adlı denemesiyle 1963 Cumhuriyet Gazetesi Deneme Yarışması Ödülü’nü kazandı.

“Küçük Tilkiler” adlı çevirisiyle 1972-73 ve “Bu Hesapta Yoktu” adlı çevirisiyle 1973-74 Ankara Sanat Sevenler Derneği ödüllerini kazandı.

“Rita” adllı çevirisiyle 1981 Avni Dilligil Ödülü’nü kazandı.

1981 Ankara Sanat Evi Ödülü ve 1993 Kültür Bakanlığı En İyi Eleştiri Ödülü’nü kazandı. 

Sinekli Bakkal uyarlamasıyla 1997 Bakırköy Belediyesi Yunus Emre Kültür Merkezi Uyarlama Oyun Yarışması Büyük Ödülü’nü aldı.

ETİKETLER:
Pelin Çite
Pelin Çite
İki yumurta kıramayıp koltuğunun altında 5 kitap taşırken, otobüste ayakta okuyanlardan. Hızlı okuma ve hızlı yazma kurslarını ortaokulda tamamlamış. ABD’de sinema eğitimi aldı. Eski film koleksiyonu yapmayı seviyor.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.