Sol Omzuna Güneşi Asmadan Gelme

Cumhuriyet Kitap’ta yazılarını keyifle takip ediyorum Selçuk Altun’un. Şimdi şiirsel bir ad koyduğu romanıyla karşımızda: Sol Omzuna Güneşi Asmadan Gelme.

Gerçek bir Türkiye rezaletine dayanan romanın adı Rıfat Ilgaz’ın bir dizesine dayanıyor. O dizeler şöyle:

Buraları rüzgar buraları yağmur

Sol omuzuna güneşi asmadan gelme

Şiire dayalı bir roman adı ancak içi hiç de böyle romantik bir söylem içermiyor. 2002 yılında medyaya da yansıyan ve hepimizin haberdar olduğu “utanç davası”na dayanıyor hikaye. 34 kişinin tecavüz ettiği küçük kız N.Ç. olayı toplumsal travmalarından biridir bu toprakların. Hepsi de hafif cezalarla bu utanç davasından sıyrılıyor tecavüzcülerin.

Bunları biliyoruz. Peki Sol Omzuna Güneşi Asmadan Gelme adlı romanda ne var? Romanın anlatıcısının yardımcısı Yaşar Kemal okuyan ve Tarantino filmleri izleyen biri… İntikam duygularıyla besleniyor. Tarantino filmlerinden kendisine yöntemler belirliyor. Bu kişi kendi yöntemiyle gidip adalet dağıtıyor.

Roman bir günlükten hareket ediyor. Günlüğün kahramanının peşine düşüyor anlatıcı. Anlatıcının yardımcısı Kürt kökenli Mem. Kamuoyunun bildiği bu rezalet davası, N.Ç. olayının hesabını sormak için Mem, Mardin’e gider.

Hayali karakterler var. Ancak kamuoyuna yansıyan olayın örgüsü ve sonuçlanmasına kadar herşey aslı gibi… Dört ayda yazılan bir roman. Yazarı 1.5 yılda yazabileceğini planlamış ancak kısa sürede bitirmiş. Ve diyor ki Selçuk Altun: “Bir roman değil aslında bir novella”

Selçuk Altun’un çok tartışılan bir olaya, güncel bir meseleyi kurgusunda yer vermesi toplumsal hassasiyetinden kaynaklanıyor. Akıcı anlatımıyla yazar ‘utanç davasını’ hafızalara kazıyor.

Utanç Davası neydi?

Olay Mardin’de yaşandı. 2002 yılında henüz 13 yaşında olan N.Ç., iki kadın tarafından para karşılığı erkeklere satıldı. Devlet memurlarının da olduğu 26 kişi küçük kızla ilişkiye girdi. Eğer olay ortaya çıkmasaydı bu belki yıllarca sürüp gidecekti. Ancak duyuldu ve dava açıldı. Mardin 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dava ise tam bir rezaletti. 25 sanığa alt sınırdan 5 yıl ceza verildi. Sanıklar “İyi hal indirimi”yle 3 yıl 2 ay ile 4 yıl 10 ay arasında hapis cezalarına çarptırıldı.

Yavuz Rençberler
Yavuz Rençberler
724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.