Türk sinemasının hafızası Agah Özgüç vefat etti

28.04.2022
A+
A-

Türk sinemasına dair en kapsamlı araştırmaları yaparak eserler üreten Agah Özgüç vefat etti.

Türk sinemasının hafızası Agah Özgüç vefat etti. Sinema tarihçisi olarak tanınan ve Türk sinemasına dair en geniş kapsamlı araştırmalara imza atan Agah Özgüç hayatını kaybetti.

Yazar ve sinema araştırmacısı Agah Özgüç, 90 yaşındaydı. 

Agah Özgüç, Türk sinemasına katkılarından dolayı Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından ‘Altın Artemis Ödülü’ verilen ilk sinema yazarıydı. 

Agah Özgüç, sinemaya dair onlarca eseri kaleme aldı. Sinema tarihçisi olarak tanınan Agah Özgüç “Türk Filmleri Sözlüğü”, “Türk Sineması Sansür Dosyası”, “Türk Sinemasında İlkler”, “80’inci Yılında Türk Sineması”, “Türk Sinemasında Cinayetler ve İntiharlar Dosyası”, “Türk Film Yönetmenleri Sözlüğü”, “100 Filmde Başlangıcından Günümüze Türk Sineması” gibi birbirinden kıymetli araştırma kitaplarını kültür dünyamıza kazandırdı. 

Agah Özgüç’ün vefat haberini Sinema Yazarları Derneği’nin (SİYAD) sosyal medya hesabından duyuruldu.

SİYAD Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeler kullanıldı:

“Derneğimiz üyesi, duayen sinema araştırmacısı, yazarı, her daim üretken, Türk sinemasına sayısız eser ve arşiv bırakmış Agah Özgüç’ü kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz. Yolun ışıklarla dolu olsun Agah Bey…”

Agah Özgüç kimdir

1932’de İstanbul’da dünyaya gelen Agah Özgüç, Yeşilköy Pansiyonlu İlkokulu ve Haydarpaşa Lisesi’nde eğitim aldı. Özgüç, 1950’li yıllarda Yelken, Petek, Şairler Yaprağı, Türk Sanatı ve Salkım gibi birçok edebiyat dergisine şiirler, denemeler yazdı.

1961’de ise profesyonel anlamda gazeteciliğe başladı.

Artist, Sinema, Ses ve Perde gibi dönemin sinema magazin dergilerinde ağırlıklı olarak çalışan Agah Özgüç, sinema alanında ise 7 Gün, Video Haber, Gelişim Sinema, Beyaz Perde, Cumhuriyet Dergi, Antrakt, Sinema, Albüm ve Öküz gibi dergilere yazdı.

Birçok yayın kuruluşuna özel arşivinden görsel malzeme katkısında bulunan Agah Özgüç, sinema belgesellerinde de danışmanlık yaptı ve 12 sayı çıkan Sinema 65 dergisini yönetti.

Türk sinemasına katkıları nedeniyle 1992’de Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından ‘Altın Artemis Ödülü’ verilen ilk sinema yazarı olan Agah Özgüç, 1992- 1993’te Ankara Sanat Kurumu’nun sinema ödülünü aldı.

Özgüç, 1999’da ise 2. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde ‘Aziz Nesin Emek Ödülü’ne değer görüldü. 2000 yılında da Sinema Yazarları Derneğince Emek Ödülü takdim edildi.

Agah Özgüç’en eserleri

Agah Özgüç, Türk sinemasıla ilgili geniş külliyata sahip bir araştırmacıydı. Sinemaya dair yazdığı bazı eserler şunlar: 

Türk Filmleri Sözlüğü, Türk Sineması Sansür Dosyası, Arkadaşım Yılmaz Güney, Peçete Kağıtlarındaki Anılar, Türk Sinemasında On Kadın, Bütün Filmleriyle Yılmaz Güney, Türk Sinemasında İlkler, Bir Sinema Günlüğünden Aykırı Notlar, 80’inci Yılında Türk Sineması, Türk Sinemasında Cinayetler ve İntiharlar Dosyası, Türk Film Yönetmenleri Sözlüğü, 100 Filmde Başlangıcından Günümüze Türk Sineması, Türk Film Yapımcıları Sözlüğü. 

ETİKETLER: ,
Pelin Çite
Pelin Çite
İki yumurta kıramayıp koltuğunun altında 5 kitap taşırken, otobüste ayakta okuyanlardan. Hızlı okuma ve hızlı yazma kurslarını ortaokulda tamamlamış. ABD’de sinema eğitimi aldı. Eski film koleksiyonu yapmayı seviyor.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.