Türkiye’de kitap üretimi yerinde saydı

Türkiye’de kitap üretimi yerinde saydı. Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, 2018 yılını değerlendirirken, yazının girişindeki ve başlığındaki cümleyi kullandı.

Kocatürk, Çukurova 12. Kitap Fuarı’nın açılış gününde yaptığı konuşmada 2018 yılına dair ilgi çekici rakamlar paylaştı.

5 Ocak 2013 Cumartesi günü (bugün) açılan ve 13 Ocak 2019 tarihine kadar ziyaretçileri ağırlayacak olan Çukurova 12. Kitap Fuarı, TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde başladı.

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, açılış günü düzenlenen basın toplantısında konuştu. Kocatürk, yayıncılığa dair çarpıcı veriler paylaştı. İlk defa yayınlanan kitap başlığı sayısını gösteren “yeni başlık” sayılarında artış görüldüğünü ancak kitap üretiminde kayda değer bir artış görülmediğini söyledi.

Kitap üretimi düştü

Kenan Kocatürk, kitap üretiminde, geçtiğimiz yıllarla 2018’i kıyasladı. Rakamlardaki düşüşü ortaya koydu. Kocatürk’ün verdiği bilgilere göre Türkiye’de 2018 yılında yayıncılık alanındaki rakamlar ve tespitler şöyle:

YAYFED (Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu) verilerine göre 2015’ten 2016’ya %5,23’lük bir artış gösteren toplam bandrol sayısının, 2016’dan 2017’ye gelindiğinde sadece %0,89 arttığına, %1’e dahi ulaşamadı.

2018 yılının ilk 11 ayında üretilen kitap sayısına bakıldığında üretimin yerinde saydı.

2017 yılında üretilen 60.335 yeni başlık adedinin ise 2018 yılında 67.135’e yükselerek genel toplamda %11,27’lik bir artış gösterdi.

Kâğıt, boya ve tutkal gibi ithal girdilerde yaşanan yükseliş, yayıncıların maliyetlerini %80 arttırdı.

Ülkemizde yaşanan döviz dalgalanmaları nedeniyle ithalata dayalı kitap kâğıdındaki fiyat artışları, uzun vadede yerli kâğıt üretimine geçmeyi gerekli kılıyor.

Kâğıt ithalatının 2017 yılında 3 milyar Dolar’a yaklaştı. Kağıtta yerli üretim için seferberlik yapılması, yerli üreticilerin desteklenmesi ve sektörün ithalata bağımlı olmaktan kurtarılması gerekiyor.

Kitaptaki KDV kaldırılmalı

Hazine ve Maliye Bakanlığı basılı kitapta ve e-kitapta KDV’nin kaldırmalı.

Yayıncılıkta, üretimde %8 ila 18 arasında, satışta ise %8 olan KDV oranlarının %1’e indirilmeli.

Ağır vergi yüklerinin kaldırılmasıyla, yayıncılık sektörünün ve kültür endüstrisinin gelişmesi adına yeni eserlerin kültür dünyamıza girişinin önü açılacak.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı 2023 Eğitim Vizyon Belgesinde okuma kültürü, kitap, kitaplık ve okul kütüphaneleriyle ilgili bir içerik bulunmuyor. İlgili kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, ülkemizin büyük şirketleri, yazar ve yayıncılarının elbirliğiyle bir okuma kültürünü geliştirme seferberliği başlatılmalı.

Eğitim yayıncılığının sorunları bir an önce çözülmeli. Yasaklayıcı yönergeler öğrenciler arasında fırsat eşitsiz yaratıyor. Özel okullarda okuyan öğrenciler her türlü materyale ulaşabilirken, devlet okullarında okuyan öğrencilerin kitaplarla ilişkisi engelleniyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim hamlesinde yayıncıları dışlamamalı. Dünya standartlarına ulaşmış ülkemiz yayıncılığının içerik kalitesine, birikimine ve iyi içerik geliştirme becerisine güvenmeli.

Serdar Tunatürk
Serdar Tunatürk
Dil Tarih Coğrafya mezunudur. Türk hikayeciliği konusunda mikro tarih çalışmaları bulunmaktadır. Kültür sanat etkinlikleri, yazar buluşmaları, söyleşiler düzenlemektedir.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.