Spotlight gazeteciliğin gurur abidesine Oscar

Oscar ödüllerinde en iyi film ödülü Spotlight filmine ya da bir başka ifadeyle: Bu yıl 88’incisi  düzenlenen Oscar Ödül Töreni’nde ‘En İyi Film Ödülü” bir gazeteye verildi. Kafa karıştıran bu cümleyi anlaşılır hale getirelim. Bu yıl en iyi film Oscar’ını alan “Spotlight” filminin senaryosu gerçek bir olaya dayanıyor.

Ödüller açıklandığı anda en az film ekibi kadar sevinenler Boston Globe gazetesi çalışanları oldu. Çünkü filmin konusu Boston Globe gazetesinin Plutzer Ödülü alan haberini konu ediyor. Katolik rahiplerin çocuklara yaptığı cinsel taciz olayını ve ardındaki zincirleme ilişkileri ortaya çıkaran gazetenin ödüllü haberi, Pulitzer’den sonar Oscar’ı da aldı.

Boston Globe, Oscar’dan sonra manşetini ödüle yakışır şekilde hazırladı. Oscar zaferini manşetine taşıdı. ‘Oscar, Spotlight’ta parladı’ manşetini attı. Gazete bir anlamda Oscar ödülü kazanan ilk gazete oldu.

Filmin adı da gazetenin uzun araştırmalarla haber yapan departmanın adıyla aynı: SPOTLIGHT

Spotlight’ın 2001’de yaptığı çok önemli bir taciz skandalı haberi filmin senaryosunu oluşturdu. Boston’da Katolik Kilisesi’nde onlarca rahip çocuklara cinsel tacizde bulunuyordu. Bölge Katolik nüfusun hakimiyeti aldında olduğu için taciz olayları da örtbas ediliyordu. Rahiplerin tacizlerini ve onları koruyan zincirleme hukuk ve bürokrat ağını ortaya çıkaran Spotlight ekibi ve bu haberin arkasında duran gazete yönetiminin macerası filmde konu ediliyor. Tehditler, şantajlar ve her türlü baskıya rağmen Boston Globe haberi hiç korkmadan yayınlıyor.

Haber yayınlanınca Boston karışır. Boston karışadursun onlarca taciz vakasını ortaya çıkaran gazeteciler, mesleklerindeki en kıymetli ödülü yani Pulitzer Ödülü’nü kazanırlar. 

Filmde Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, John Slattery, Stanley Tucci, Brian d’Arcy James, Liev Schreiber, ve Billy Crudup gibi yıldızlar rol alıyor. 

Film, 6 dalda Oscar adayı oldu. Gecenin sonunda en iyi film, en iyi özgün senaryo ödüllerini kazandı.

Süresi 128 dakikayı bulan filmin yönetmenliğini Tom McCarthy yaptı. 
Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Brian d’Arcy James, Liev Schreiber, Stanley Tucci, John Slattery, Jamey Sheridan oynadı. 
Senaryoyu yönetmen Tom McCarthy ile Josh Singer birlikte kaleme aldı. Filme dedektifvari bir hava oluşturularak heyecan dorukta tutuldu.en iyi film oscar'ı spotlight

Gazetecilerin başarısı film oldu

Geçmişe dönersek, yıl 2001… Marty Baron adlı genel yayın yönetmeni The New York Times ve Miami Herald’da çalıştıktan sonra The Boston Globe’un başına geçer.

Marty Baron, gazetesindeki bir köşe yazarının yazısındaki olayın habere dönüştürülmesini ister. Gazetenin özel haber peşinde koşan dört kişilik bir ekibi yani ‘Spotlight’ ekibi araştırmaya başlarlar. Uzun zamandır çocuklara cinsel tacizde bulunan bir rahibin peşine düşerler.

Ancak haber derinleştikçe bu tür olayların sayısının çokluğu karşısında dehşete kapılırlar. Daha beteri ise Katolik Kilisesi’yle birlikte hareket eden kimi hukukçuların, sistemli bir biçimde bu suçları örtbas etmesidir.

Okurlarının yarısı Katolik olmasına rağmen The Boston Globe, bu haberi en ince ayrıntısına kadar kovalar. Spotlight, ikiyüzlü din adamlarının ‘kutsallık’ kisvesi altında işlediği onca suça ve günaha dikkat çekiyor. Spotlight, gelmiş geçmiş en iyi gazetecilik filmlerinden biri olarak gösteriliyor.

Yavuz Rençberler
Yavuz Rençberler
724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.