Aşık Veysel’in sazı Bedri Rahmi’den

Sanatçı hassasiyeti, halk ozanına saygı işte bu sazla sembolleşerek günümüze ulaşıyor. Bedri Rahmi, Aşık Veysel için özel bir saz satın almış. Evinde bulunduruyormuş. Neden mi?

Ünlü halk ozanımız Aşık Veysel’in sazı ile Bedri Rahmi Eyüboğlu arasında anlamlı bir ilişki var. Bedri Rahmi, halk edebiyatını ve Anadolu kültürüne çok seven, eserlerinde de bu konuları işleyen bir ressamdı. 

Geçtiğimiz günlerde İzmir’de açılan Bedri Rahmi retrospektif sergisinde Aşık Veysel’in sazı da sergileniyor. O sazın sergide yer almasının dikkat çekici bir hikayesi var. Şairliği ve ressamlığı ile bilinen Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Aşık Veysel ile olan yakın ilişkisi işte bu sazla simgeleniyor. 

Bedri Rahmi çizdiği resimlerde Aşık Veysel’i sembolize etmişti. Elinde sazıyla Aşık Veysel, renk renk karşımıza tablolarla çıkmıştı. Ancak bu kez İzmir’de Fokart Galeri’de düzenlenen sergide yer alan o saz Aşık Veysel ve Bedri Rahmi arasındaki o sıcak ilişkiyi anlamlı bir şekilde gözler önüne seriyor. 

Sergideki sazı Bedri Rahmi, Aşık Veysel için satın almış. O saz daima Bedri Rahmi’nin evinde durur, Aşık Veysel geldikçe sazı çalarmış. Aşık Veysel’in bası yok muydu? Elbette vardı. Ancak misafirliğe gelirken yanında taşıyarak yorulmasın diye Bedri Rahmi, Aşık Veysel için ayrıca bir saz satın almış. O saz sergide sanat severlerin ilgisine sunuluyor. 

Aslında sergilenen saz değil. Bir sanatçının, diğer bir sanatçıya, halk ozanınan verdiği değer, saygı ve hürmet sergileniyor. 

SEVMEK GÜZEL MESLEK REİS 

Türkiye’de bugüne kadar hazırlanan en kapsamlı Bedri Rahmi Eyüboğlu Retrospektif Sergisi, ‘Sevmek Güzel Meslek Reis’ Folkart Gallery’de açıldı. Sergide, sanatın farklı alanlarında eserler üreten ressam, şair ve yazar Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun ilk defa sergilenen eserleri de yer alıyor.

Serginin Proje Direktörlüğü’nü Folkart Gallery Genel Koordinatörü Fahri Özdemir yaparken, küratörlüğünü ise Eyüboğlu’nun öğrencileri İbrahim Örs ve Hanefi Yeter üstlendi. Sergide Eyüboğlu’nun hayatından kesitler sunan mektuplar, zarflar, fotoğraflar, özel eşyalar ve objelerin yanı sıra çeşitli sanat dallarında ürettiği eserler ile, Eyüboğlu’nun, uğruna ‘Karadut’ şiirini yazdığı Mari Gerekmezyan’ı resmettiği eserler, Ermeni asıllı heykel sanatçısı Mari Gerekmezyan’ın yaptığı Bedri Rahmi Eyüboğlu, Bedri Rahmi’de misafir geldiğinde çaldığı sazı bulunuyor, büstü yer alıyor. Sergide bir de 18 dakikalık kısa bir belgesel de izlenebiliyor. Sergi için özel hazırlanan albümde Doğan Hızlan, Hıfzı Topuz, Ahmet Hamdi Tanpınar, Ara Güler, Aziz Nesin, İlhan Berk, Mehmet Pesen, Turan Erol, Yaşar Kemal, Ferid Edgü gibi önemli isimlerin Eyüboğlu’nu anlattıkları yazıları bulunuyor.

BEDRİ RAHMİ’DEN AŞIK VEYSEL ŞİİRİ

Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun şiirleri de edebiyatımızda önemli yere sahiptir. Aşık Veysel için de bir şiir yazmış ünlü ressam ve şair. Bedri Rahmi Aşık Veysel için yazdığı “Aşık Veysel’e Selam” adlı şiirini okuyabilirsiniz:

İki gözünde iki zindan
On parmağında on çeşme nur
Yüreği yanmış tutuşmuş
Sıvas’tan bir aşık gelir.

Kara diken tırmalama yüzünü
Deli poyraz köstekleme hızını
Dağlar taşlar incitmeyin dizini
Yedisinde kaybetmiş iki gözünü
Sıvas’tan Aşık Veysel gelir.

Sekizinde düzenlemiş sazını
Dokuzunda düşmüş garip yollara
Sazına banmış sözünü
Acısını, sızısını ekmeğine katık etmiş
Pençe vurup sarı teli inletmiş
Dağlar çiçek açmış Veysel dert açmış
Elinde sazı var dut dalından
Bir kara gün dostu tutmuş elinden
Dağlar taşlar hoşnut kalmış dilinden
Yol verin ağalar yol verin beyler
Bu gelene Veysel derler.

Saz petek misali, söz de bir arı
Beraber uğraşıp yapmışlar balı
Veysel bu sırra mazhar olmuş
İki sanat bir gönülde birleşmiş
Samanlık seyran olmuş.

Ama sadece sanat sevgisi mi dersin
Veysel’i Veysel eden?
Usta olmak yeter mi dersin sazın sapına kadar?
İşin içinde zokayı yemek var
Yedisinde kaybetmese iki gözü
Ne tadı kalırdı şu beytin ne tuzu
Kuş olsaydın kurtulmazdın elimden
Eğer görse idim göz ile seni…

Editör: Serdar Tunatürk

Yavuz Rençberler
Yavuz Rençberler
724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.