Bohemian Rhapsody gençliğime yolculuk filmi gibiydi

Jale Şen
Bir yanda beyaz perde öbür yanda siyah ekran. Gelsin filmler, gitsin diziler. Onun için hayat kameranın önünde yaşanır. Hayatın sahnesi kameranın önünde kurulur. O yaşananları da keyfince yazar, eleştirir, beğenir, beğenmez… İletişim: jaleshen@gmail.com

15-16 yaşlarımdaydım. En büyük zevkim, abimle birlikte onun dinlediği müziklere eşlik etmek, aldığı kitapları ondan önce okuyup bitirmekti.

Evdeki müzik canavarından aldığım feyze bir de TRT 2’de o zamanlar, yani 1987’lerde Cumartesi günleri yayınlanan Erhan Konuk’un sunduğu efsane müzik programı Pop Saati de eklenince yerli-yabancı ne kadar parça, ne kadar grup ve sanatçı varsa hepsini kafaya kazıdım.

Pink Floyd, Dire Straits, Metallica, Guns N’ Roses, Pet Shop Boys, The Beatles, Madonna, Michael  Jackson…Böylece uzar gider.

İlk gençlik yıllarım ve daha sonrası, dinlediğim bu muhteşem müziklerle geçti.

Ve işte her parçasında dans edip coştuğum, solistine ve her üyesine ayrı ayrı hasta olduğum Queen de bu gruplardan biriydi.

Biriydi dediğime bakmayın, o yıllarda dinlediğimiz her müzik, grup ve sanatçı ayrı bir kaliteye sahip olduğu için ben ve benim yaşımdaki herkes şimdilerde de zaten bu müziklerden kopamadık.

İşte o kopamadıklarımızdan biri olan Freddie Mercury ve Queen…

Yıllar sonra 2 Kasım akşamı karşıma dikiliverince ben de artık onlarla birlikte o filmin içinde, Freddie, Brain, Roger ve John olmuştum!

Rüyasından uyanıp yazmıştı

Freddie Mercury’nin, neyi anlattığı hiçbir zaman çözülememiş Bohemian Rhapsody’si tek bir parça gibi gözükse de ilk bölümünü rüyasından uyanıp bir çırpıda yazmış. Uzun yıllar yaza yaza üç ayrı bölümden oluşturmuş.

Rock-opera parçası Bohemian Rhapsody’nin adıyla çekilen film, şarkı neyi anlatırsa anlatsın bana tekrar tekrar gençliğimi yaşattı!

Rami Malek muhteşem performansıyla ve kendi sesiyle söylediği Queen şarkılarıyla beni benden aldı!

Karşımda izlediğim Malek miydi Freddie miydi ayırt edemedim.

O nasıl kendini rolle bütünleştirmek, nasıl bir oyunculuk hayran kalmamak imkansız.

Rami Malek rolüne nasıl hazırlanmış

Kendisinin dediği gibi Malek role hazırlanmak için Mercury’nin röportajlarından konserlerine arşivindeki bütün kayıtları izlemiş.

Mercury’nin tüm mimik ve jestlerini ezberlemiş Malek.

Bunlarla kalmayıp Mercury’nin ilham aldığı tüm sanatçıları David Bowie, Mick Jagger, Jimmi Hendrix ve Aretha Franklin’i bile inceleyen Malek ciddi ciddi Freddie olmaya resmen baş koymuş ve başarmış.

Oyuncu seçimlerinin titizlikle yapıldığı anlaşılan filmde  Malek’le birlikte diğer oyuncular da harikaydılar.

Özellikle de John Deacon’u canlandıran Joseph Mazzello mimikleriyle her sahnede dikkat çekiciydi.

Bohemian Rhapsody’i izlerken o konser sahneleriyle birlikte zaten ezbere bildiğimiz Queen şarkılarını Freddie Mercury’le beraber söyledik, tempo tuttuk, çoştuk.

İki saat on beş dakikalık film ne ara bitti hiç anlamadım ve hiç bitsin istemedim. Özellikle Wembley Stadında gerçekleşen Live Aid konserini yeniden izlemek apayrı bir zevkti.

Eleştiriler var ama film duyguya hitap ediyor

Filmle ilgili her ne kadar olumsuz eleştiriler de olsa Bohemian Rhapsody ‘’bir duyguya’’ hitap etmiş.

Duygudan duyguya geçmiş, devleşmiş.

Ben filmi izlerken tek bir sahneden dahi kopmadım.

Salona girmeden yaşadığım heyecan filmle birlikte devam ederek arttı ve bittiğinde de salondan çıkamayacak kadar kilitlendim kaldım seyrettiklerimde. Bitiş jeneriğinin sonuna kadar seni salonda tutabilen film yapmak istediği etkiyi başarmış demektir.

Oğlum da beğendi

Hele ki rock müzik hayranı 17 yaşındaki oğlum ‘’Queen’i dinlemelisin’’ dediğim ilk günden bu yana grubun tüm albümlerini dinleyip film vizyona girdiği ilk gün  arkadaşını alıp koşa koşa Bohemian Rhapsody izlemeye gidiyorsa ve ‘’çok iyiydi’’ diyorsa bu o film için büyük başarıdır!

1970 yılında kurulup benim anılarımda yer edinmiş bir efsaneyi şimdilerde oğlum da dinliyor ve filmini izliyorsa bu hem Queen’in hem de filmin vardığı o muhteşem yerin göstergesidir!

Queen’in sadece iki ya da üç parçasını dinleyip grup hakkında çok bilgisi olmayan arkadaşım izlediği şeyden sonra Live Aid konserine ve Queen’e ait belgesel filmleri merak edip izliyorsa aslında benim Bohemian Rhapsody’i daha fazla övmeme gerek yok demektir!

Gidin izleyin. Olumsuz eleştirilere de kulak asmayın. Hayatınıza güzellik katacak hiçbir şeyi kaçırmayın.

jaleshen@gmail.com

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.