Burak Artuner Yangın Olur romanı ile içinde olduğumuz yangını anlatıyor

Burak Artuner üçüncü kitabı Yangın Olur ile okurların karşısında. Yangın Olur, bir Türkiye gerçeği romanı olarak edebiyat dünyamızda yerini aldı.

Burak Artuner Yangın Olur romanı ile içimizdeki yangını anlatıyor. Gazeteci yazar Burak Artuner’in üçüncü romanı Yangın Olur raflarda yerini aldı.

Narsist Kitap etiketiyle okurlarla buluşan roman, içimizdeki yangını anlatıyor.

Yangın Olur, günümüz İstanbul’unda betonlaşmayla kuşatılan ‘insanlar’ın sıkışıp kalmışlıklarına, düzenin yozlaşmışlığına, adaletsizliğin hüküm sürdüğü bir dönemin ruhuna bir ‘yangın kulesi’nden bakıyor adeta.

Roman, aslında içinde bulunduğumuz görünmez ‘yangın’ı anlatıyor. Sadece bir memleket yangını değil bir çağ yangınının aktarmanın çabasında: Yangın Olur.

Yangın Olur romanı neyi anlatıyor? 

Romanın ana karakteri ‘İtfaiyeci Murat’… Dürüst, sözünün eri, işini iyi yapmanın derdinde bir genç adam Murat. ‘Kitapçı Dede’, bir zamanlar siyasi mücadelenin ortasında yer almış sonrasında köşesine çekilmiş –belki de saklanmış- fikirlerin pek işe yaramadığı ama gerçeklerin söylenmesinin de zorunlu hissedildiği bir döneme ait biri.

Roman ilerledikçe hikâyesinin, kaçınılmaz bir şekilde Türkiye’nin acı olaylarıyla kesişmesine şahit oluyorsunuz. Suriye’deki Türkmen kasabından göçüp bugüne kadar hiç tanımadığı amcasının yanına gelen Hayat, bir yangın bombasıyla yüzü kavrulmuş kardeşi Ömer… Süpermarketlere direnen Bakkal Orhan… Yengeleri Nesrin’in, şeyhinin güçlü bağlantılarıyla işlerini günden güne büyüten, Murat’ın çocukluk arkadaşı Çeyrek Sami‘nin karanlık ilişkileri. Rüşvetçi ‘başgan’lar, paraya tapan ‘gasteci’ler…

Daha pek çok farklı Türkiye gerçeği mi desem kurgusu mu? Bilemedim.

Memleketin değişmeyen gerçekleri

Diyaloglarıyla, konusuyla, gidişatıyla düşürdürten, düşündürtürken sürükleyen bir roman Yangın Olur.

Burak Artuner, önceki romanları “Aşk, Hürriyet İstibdat” ve “Leman Hanım’ın Mavi Cadillacı”nda olduğu gibi yine İstanbul’un şahitlik ettiği farklı bir aşk hikâyesini anlatırken, aslında memleketin 1980’lerden beri hiç değişmeyen gerçeklerini de gittikçe güçlenen kalemiyle aktarıyor okurlarına. Yangın Olur… Biz yangına gideriz mi? Diyelim… Yoksa, biz zaten o yangının tam ortasında mıyız? Bilemedim.

Yangın Olur romanının arka kapak yazısı

Fatih’te yaşayan mütedeyyin, cesur itfaiyeci Murat… Sıkışıp kaldığı bir aracın şanzımanından henüz yavruyken kurtardığı kedisi Şazuman… Geçmişi sırlarla dolu kitapçı dede … Savaşta anne babalarını kaybedince amcalarının yanına sığınan Türkmen kızı Hayat ve yüzü yanmış kardeşi… Şeyhin güçlü bağlantıları, alengirli işleriyle zenginleşen müteahhit Çeyrek Sami…
Hepsinin yolu, eski sırların, hayaletlerin sokaklarında gezindiği şehrin yangınlarıyla meşhur semtinde kesişir. Geçmişi, bugünü, düzeni, savaşı, yozlaşmayı, beton yığınlarıyla kuşatılmışlıklarını sorgularken, hayatın kendilerine ne getireceğinden habersizdirler. İçlerini kavurmaya devam eden geçmiş yangınını söndürüp, geleceğe dair yeni bir sayfa açabilecekler midir?

Yavuz Rençberler
Yavuz Rençberler
724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.