Cezaevi kütüphaneye dönüştürüldü

22.08.2020
A+
A-

Gaziantep İslahiye’de 61 yıl boyunca mahkumların kaldığı cezaevi kütüphaneye dönüştürüldü. Açılışı yapılan kütüphanede bir koğuş tarihi hafıza olarak orijinal haliyle korumaya alındı. 4 koğuşlu binada şimdi okuma odaları, toplantı odaları ve bilgisayar odası bulunuyor.

Cezaevi kütüphaneye dönüştürüldü. Gaziantep İslahiye’de 61 yıl boyuncu cezaevi olarak kullanılan yapı şimdi kütüphane olarak hizmet vermeye başladı.

İslahiye Sabiha – Aziz Bali İlçe Halk Kütüphanesi adıyla hizmete açılan kütüphane 2 bin 400 metrekare alana sahip.

Cezaevi olarak kullanılan binanın kütüphaneye dönüştürülmesine Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali ve ailesi destek oldu. İslahiye Sabiha – Aziz Bali İlçe Halk Kütüphanesi törenle açıldı.

Açılışta Gaziantep Valisi Davut Gül, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdür Yardımcısı Ali Odabaş ve bölge milletvekilleri vardı.

Adnan Bali, ‘Bali Ailesi’ adına açılış töreninde konuştu. Kendisi ve ailesi İslahiyeli olan Bali, evlerinin yanında bulunan cezaevinin kütüphane olarak hizmet vermesinin, hem kendisi hem de ailesi için büyük bir manevi değer ifade ettiğini vurguladı. Bali şöyle dedi: “Annemizin adını ve hatırasını, vefatının birinci yılında açılışını yaptığımız ve annemle birlikte babamın da adının verildiği ‘İslahiye Sabiha-Aziz Bali İlçe Halk Kütüphanesi’nde yaşatacak olmanın hüzünlü mutluluğunu yaşıyoruz. Nice acılı hayatlara şahit olan binanın, gerekli onarım ve tefrişinin Ailemizce üstlenilmesinin ardından bir ilçe halk kütüphanesine dönüştürülmesinin bizler için anlamı derin, kıymeti büyüktür. Kütüphaneden olabildiğince çok öğrencimizin ve kitapseverin faydalanmasını ümit ediyoruz.”

61 yıl boyunca hapishane olarak kullanılan bina, 1958 yılında A-2 Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu olarak 2 bin 400 metrekare alan üzerine kuruldu. 40 kişi kapasiteli 4 koğuşunda mahkumları barındırdı. Cezaevi 2019 yılında kapatıldı. Kütüphaneye dönüştürülen binanın hafızası korunarak koğuşlardan biri muhafaza edildi. Kütüphane içerisinde okuma odaları, toplantı odaları ve bilgisayar odası bulunuyor.

Kütüphanenin onarım ve tefrişat sürecinde Hakkı Akşener, mimari tasarımı ve restorasyonunda Eren Gürsoy, görsel kimlik ve pano tasarımlarında Emre Senan ve yüklenicilik işlerinde Sami Arıca katkıda bulundu.

Kenan Kaldan
Kenan Kaldan
Ortaokul yıllarında gazete bayisinde çalışırken çok fazla çizgi roman ve gazete okuduğu için işten atılmış. Çizgili kağıt sevmeyenlerden. Birikmiş notlarını, günlüklerini kitaplaştıracağı günü heyecanla bekliyor.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.