Kamuran Şipal vefat etti

Edebiyat ve yayıncılık dünyası için kıymetli isimlerden olan Kamuran Şipal vefat etti. Çağdaş Alman edebiyatının kült eserlerini Türkçe’ye kazandıran Kamuran Şipal aynı zamanda ödüllü hikayeci ve roman yazarıydı.

Kamuran Şipal vefat etti. Almanca’dan yaptığı çevirilerle, edebiyatın büyük yazarlarının kült eserlerini Türkiye’deki okurlarla buluşturan çevirmen Kamuran Şipal hayatını kaybetti. Kamuran Şipal 92 yaşındaydı.

Çağdaş Alman edebiyatından yaptığı çevirilerle öne çıksa da Kamuran Çipal sadece çevirmen değildi. Aynı zamanda öykü ve romanlarıyla da edebiyat hayatında var oldu. 

Kamuran Şipal dün akşam (18 Eylül 2019) saat 22.00 sularında tedavi altında olduğu hastanede hayatını kaybetti. Çoklu organ yetmezliği nedeniyle bir süredir Bakırköy Çamlık Hastanesi’nde tedavi altında olan Kamuran Şipal vefat etti. 

Çağdaş Alman edebiyatının çevirmeni

Kamuran Şipal, çağdaş Alman edebiyatını Türkiye’deki okurlarla buluşturan çevirmen olarak tanınıyordu. Onun çevirilerini yaptığı yazarlar: Franz Kafka, Hermann Hesse, Günter Grass, Thomas Mann, Alfred Adler, Heinrich Böll, Ingeborg Bachmann, Wolfgang Borchert, Alfred Brauchle, Bertolt Brecht, Max Brod, Sigmund Freud, Gustav Hans Graber, Carl Gustav Jung,  Rainer Maria Rilke, Robert Musil, Bernhard Zeller, Hans Zulliger, Elias Canetti.

Yukarıdaki yazarların isimlerini tek tek okurken bile Kamuran Şipal’in edebiyat dünyamıza yaptığı katkıyı anlamak yeterli. Kamuran Şipal, çağdaş Alman edebiyatının kült eserlerini Türkçe’ye çevirerek, edebiyat ve yayıncılık hayatına büyük bir imza attı.

Dün akşam çoklu organ yetmezliğinden vefat eden Kamuran Şipal’in cenaze töreni ne zaman? Kamuran Şipal cenaze töreni için henüz bir bilgimiz yok. Kamuran Şipal’in cenaze töreni, son yolculuğu ile ilgili bilgi aldığımızda sizlerle paylaşacağız. 

Kamuran Şipal kimdir

Kamuran Şipal, sadece çevirileri ile değil yazdığı hikaye ve romanlarla da edebiyatta var oldu. Adana’da 24 Eylül 1926’da dünyaya gelen Kamuran Şipal, İstanbul Pertevniyal Lisesi’nde okudu.

İstanbul Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. Almanya’ya gitti. Ardından da İstanbul Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü’nde okutmanlık yaptı. 

1949 yılında ilk şiiri Varlık dergisinde yayımlandı. İlk öyküsü yine aynı dergide 1951 yılında okurlara ulaştı.

“Varlık”, “Türk Dili”, “Yelken”, “Ataç”, “Yeni Dergi”, “Dönem” gibi dergilerde 1949 ile 1970 yılları arasında öykü, inceleme ve çevirileri ) yayımlandı. 

1953 yılında TDK Öykü Yarışması’nın ödülünü kazandı.  

Kamuran Şipal’in eserleri:

Öyküler

Beyhan (1962)
Elbiseciler Çarşısı (1964)
Büyük Yolculuk (1969)
Buhûrumeryem (1971)
Köpek İstasyonu (1988)
Gece Lambalarının Işığında (Toplu Öyküler, YKY, 2009)

Romanlar

Demir Köprü (1998),
Sırrımsın Sırdaşımsın (YKY 2010)

İnceleme

Çağdaş Alman Hikâyesi / 1945’ten Sonra (1962)

Ödülleri

1953 TDK Öykü Yarışması
1965 Sait Faik Hikâye Armağanı
40. Orhan Kemal Roman Armağanı (2011, Sırrımsın Sırdaşımsın adlı romanıyla)
2018 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü

ETİKETLER:
Cem Cengiz Yarar
Cem Cengiz Yarar
Dededen kalma 1500 kitaplı evde doğduktan sonra, yolunu haliyle bulması kolay olmuş. Kitapların izinde, sinema, resim, tiyatro alanında yazılar yazıyor. Senaryo çalışmaları bulunuyor. En çok sevdiği şey buradan okurlarla paylaşımda bulunmak.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.