Kefernahum izlediğim diğer filmleri unutturdu

Jale Şen
Bir yanda beyaz perde öbür yanda siyah ekran. Gelsin filmler, gitsin diziler. Onun için hayat kameranın önünde yaşanır. Hayatın sahnesi kameranın önünde kurulur. O yaşananları da keyfince yazar, eleştirir, beğenir, beğenmez… İletişim: jaleshen@gmail.com
04.03.2019
A+
A-

Kafernahum, küçük bir çocuğun, Zain’in sinemadaki hikayesi… Gerçek bir hayat hikayesi olarak sinemada izleyeni sarsan film, Yabancı Dilde En İyi Film dalında Oscar adayıydı.

Anlatmaya yetmeyecek kurduğum tüm cümleler biliyorum. Hayatın tam içinden, göbeğinden, sarsıcı ve iç burkan bir film Kefernahum (filmin orijinal ismi Capernaum).

Kefernahum sinemada küçük çocuk Zain’i yıldızlaştırdı.

Bir çocuk, mahkeme salonu ve hakim soruyor:
– “Neden ailene dava açtın?’”
– “Beni dünyaya getirdikleri için.”

Daha önce ‘Peki Şimdi Nereye?’ ve ‘Karamel’ filmlerini izleyip hayran kaldığım Lübnanlı kadın yönetmen Nadin Labaki’nin son filmi Kefarnahum mahkeme salonunda hakimle bir çocuk arasındaki bu sahneyle başlıyor.

İlk anda çocuğun bu cümlesiyle sizi içine alıveriyor film ve öylece de oradan oraya savuruyor.

Zain sinemada unutulmaz karakterlerden olacak 

Lübnan’da yaşayan bir Suriyeli mülteci ailenin oğlu olan Zain’in ve diğer aynı durumda olan insanların içinde bulundukları zor yaşam koşullarını ve mücadelelerini Zain üzerinden anlatan Kefernahum, öyle gerçek ve öyle etkileyici ki siz de kendinizi orada, onların yanında hissediyorsunuz.

Yönetmeni Labaki anlatmak ve göstermek istediğini o kadar yalın ve güzel bir dille anlatmış ki hayran kalmamak elde değil.  Hele başroldeki çocuk oyuncu Zain Al Rafeea öyle müthiş oynamış ki izlerken çocuğa kitlenip kalıyorsunuz.

Zain’in ailesine karşı verdiği savaş, kız kardeşi ilk adet gördüğünde onu evlendireceklerini bildiğinden bunu ailesinden saklamak için uğraş vermesi ve sonrasında da kız kardeşini zorla evlendirmelerine engel olmaya çalışması, babasına ve annesine, çocuklarına ebeveynlik yapmadıkları için öfke dolu olup tüm bunlara küçücük bedeni ama muazzam kalbi ve beyniyle direnme gücüyle hareket etmesi…

Tüm bunları öyle bir büyüklükte oynamış ki o an onun o verdiği savaşı siz de izlerken onunla birlikte veriyor, onunla birlikte o sefalete ve aileye hınç doluyorsunuz.

Kefernaum filim fragmanı, izleyebilirsiniz.

Zain hayranı olmak

Ve hatta onun o yaşta verdiği mücadeleden utanıp siz bu yaşta yapamadıklarınıza, karşı koyamayışlarınıza kızıp kendinize sinirleniyorsunuz. Zaten esas olarak da sizi izlediğiniz o sefaletten, o insanların çaresizliğinden ziyade, Zain’in tüm bu kötülüklere rağmen olan bitene boyun eğmeyişi, şuursuz anne ve babasına kıyasıya karşı koyuşu etkiliyor.

Filmin devamında karşısına çıkan insanların da hayatlarına dahil olarak orada da ayrı bir savaş vermesi Zain’e olan hayranlığınızı ve inancınızı yüze katlıyor.

Zain Al Rafeea, Suriye’de doğup savaş nedeniyle Lübnan’a göçen bir ailenin çocuğu.

Aslında Zain filmde kendi hayatını oynuyor. Filmin çekimleri esnasında  12 yaşında olan Zain, hayatında hiç okula gitmemiş bir çocuk.

Capernaum’la birlikte Zain ve ailesinin hayatı birden değişiyor ve Zain şu an Norveç’te yaşıyor, hayatında ilk kez okula gidiyor.

Yabancı Dilde En İyi Film dalında Oscar’a aday olan film, aynı zamanda 2018 Altın Portakal En İyi Erkek Oyuncu ve Gençlik  Jürisi Ödülünü aldı.

Anlatmak istediğini büyük bir ustalık ve incelikle, abartıya kaçmadan, yalın şekilde seyirciye geçiren Nadin Labaki’nin Capernaum’unu es geçmeyin. Ve diğer filmlerini de mutlaka listeye ekleyin.

Filmsiz, kitapsız ve müziksiz kalmayın.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.