Marquez arşivi erişime açıldı

Latin edebiyatının en önemli temsilcisi, dünya edebiyatına damga vuran romancı Marquez’in arşivi dijital ortamda erişime açıldı.

Gabriel Garcia Marquez arşivi erişime açıldı. Kolombiya doğumlu yazar Marquez’in ölümünün üstünden dört yıl geçti. Texas Üniversitesi bünyesindeki Harry Ransom Center kütüphanesi, ünlü romancının arşivini internet ortamında erişime açtı. 2015 yılından beri erişime açık olan Marquez arşivinde hayatına dair fotoğraflar, yazışmalar, notlar, kitap taslakları ve daha pek çok ilgi çekici evrakları yer alıyor. (Örneğin manşet fotoğrafı olarak üstte paylaştığımız görselde dönemin ABD Başkanı James (Jimmy) Carter’a yazdığı mektup da yer alıyor)

Harry Ransom Center kütüphanesinde bulunan Marquez arşivi erişime açıldı

Harry Ransom Center, dünya edebiyatında öne çıkmış kimi yazarların ve ünlü sanatçıların arşivlerini bünyesinde bulunduruyor. Araştırmalar sonucu elde edilen evraklar dijital ortama aktarılarak hem erişilebilir olması kolaylaştırılıyor hem de uzun yıllar evrakların tahribata uğramadan korunması sağlanıyor. 

27 binden fazla fotoğraf

Marquez arşiviyle ilgili bildirilenler arasında 27 binden fazla fotoğraf, yirmi iki karalama defteri, bir anı defteri, senaryolar ve yazarın not defterleri yer alıyor. Bu kıymetli eşyaların, obje ve evrakların elden geçirilmesi, taranması ve dijital ortama aktarılması on sekiz ayda tamamlandı.

Erişime açılan Marquez arşivinde çocukluk fotoğrafı da bulunuyor.

Akademik seviyede yapılan arşivleme çalışması araştırmacıların ilgisine sunuldu. Belgelerin henüz yarısı dijital ortamda bulunuyor. Dahası arkadan geliyor. 

Dijital arşivde İngilizce ve İspanyolca metinler var. İçerik araması yapmak, resimleri ve metinleri yan yana getirip karşılaştırmak mümkün. Harry Ransom Center’ın dijital koleksiyonunda MArquez’in dışında Bronte Kardeşler, Robert Browning, Shakespeare ve Edgar Allan Poe’nun da aralarında olduğu ilgiyle okunan yazarlara ait belgeler de var.

Marquez bu arşivle asla ölmez 

Dünya edebiyatının “büyülü gerçekçilik” akımının temsilcisi Marquez öldüğünde 87 yaşındaydı. Meksika’daki evinde hayata veda etmişti. Arkasında bıraktığı “Yüzyıllık Yalnızlık” Onun en şaheser romanıydı. Roman 1967’de yayımlanmış ve dünyada 30 milyon adetten fazla satmıştı (Bu rakam eblette her geçen gün artıyor).

Marquez arşivinde eşiyle olan bu fotoğrafı da yer alıyor.

1982 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan Gabrial Garcia Marquez, akciğer ve idrar yolları enfeksiyonu nedeniyle tedavi görmüştü. Latin Amerikalı yazar,  İspanyolca dilinin en yetkin kalemlerinden biri olarak gösteriliyordu.

Marquez arşivinde günlük hayatına dair detaylar yer alıyor.

Otuz yıldan daha fazla bir süre Meksika’da yaşadı. Gazeteci kökenli romancılardan biridir Marquez. 1954’te çalıştığı gazete tarafından Roma’ya gönderildi. Romanlarıyla ünlü bir isim haline gelmesine karşın O gazeteciliği hiç bırakmadı. 

Marquez arşivinde bulunan ünlü ressam Neruda ile olan bu hatırası 1973’de çekilmiş.

Gabriel Garcia Marquez’in eserleri arasında “Kolera Günlerinde Aşk”, “Labirentindeki General” ve “Benim Hüzünlü Orospularım” da yer alıyor. 

Gabriel Garcia Marquez’in arşivine bu linki tıklayarak ulaşabilirsiniz. 

Marquez arşivinde Salman Rüşdi’ye yazdığı bir mektup da bulunuyor.

 

Marquez arşivi okurların ve araştırmacaların yoğun ilgisiyle karşılaşıyor.

 

Gabriel Garcia Marquez dünya edebiyatına Yüzyıllık Yalnızlık romanını kazandırdı.

Serdar Tunatürk
Serdar Tunatürk
Dil Tarih Coğrafya mezunudur. Türk hikayeciliği konusunda mikro tarih çalışmaları bulunmaktadır. Kültür sanat etkinlikleri, yazar buluşmaları, söyleşiler düzenlemektedir.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM