Sinemada Zain destanı Kefernahum ile seyirciyle buluşuyor

Ercan Öztürk
Gazetecilik yaparken kitaplardan ve filmlerden besleniyor. Koşmasaydım yazamazdım, diyenlerden. Koşuyor. Seyrediyor. Okuyor. Sonra da yazıyor. İletişim: ercanozturk1899@gmail.com

Sinemada Zain destanı yaşanıyor. Zain, Kefernahum ile seyirciyle buluşuyor. Yönetmenliğini Nadine Labaki’nin yaptığı Kefernahum, İstanbul’da sınırlı sayıdaki salonda gösterimde. Filmdeki küçük oyuncu Zain, sinemada adeta destan yazıyor.

Geçtiğimiz yıl “The Insult”  filmiyle Lübnan sinemasını yakından tanıma fırsatı bulmuştuk.

Film o sene “En iyi yabancı film” Oscar’ına aday olsa da  heykelcik “A Fantastic Woman” filmine gitti. Olsun, bizim gönlümüzün heykeli Lübnan’a gitmişti.

Sinemada Zain destanı Nadine Labaki’nin Kefernahum filmende seyirciye ulaşıyor.

Bu yıl aynı kategoriye aday olan Lübnan filmi Kefernahum bu hafta vizyona girdi. Yönetmen Nadine Labaki Akademi’ye “Bu yıl o ödül ya bizim olacak ya da bizim” mesajı çakmış.

İstanbul’da sinemalar sabun köpüğü tadındaki ‘dandik’  Türk filmleriyle işgal olduğu için sayılı sinemada sessiz sedasız vizyona girdi Kefernahum.

Nadine Labaki’nin yönetmen koltuğunda oturduğu Lübnan-Fransa ortak yapımı filmi izlerken aldığım keyfi anlatamam.

Sinemada Zain destanı Kefernahum filminde seyirciyle buluşuyor.

Filmin verdiği mesaj beni yıllar öncesine götürdü.

2000 yılında Bahman Ghobadi’nin “Sarhoş Atlar Zamanı” filminden çıkıp İstiklal Caddesi’e kalabalığa karıştığım o anlar geldi aklıma.

Ghobadi’nin kendi köyünde kaçakçılık yapan çocukların hikayesini öyle ustalıkla anlatmıştı ki filmi izleyenler uzunca bir süre kendine gelememişti.

İşte Labaki beni 2000 yılına götürdü. Yine aynı sinemada ve yine aynen 2000 yılındaki o sarsıntı.

Lübnanlı yönetmen Nadine Labaki’nin filmi Kefernahum’da iki küçük çocuk ödüle değer oyunculuklarıyla dikkat çekiyor.

Çocuk adamlığa geçiş

Kefernahum’u Film Ekimi’nde kaçırdığım için kendime hayıflanmıştım.

Nihayet film vizyondaydı. Film, çocukların tahtadan yaptıkları oyuncak  silahlarıyla Beyrut’un ara sokaklarında koşuşturmasıyla başlıyordu.

Ardından 12 yaşındaki kelepçeli Zain’in mahkeme çıkarılmasına geçiş yapıyordu.

Kendisini dünyaya getirdiği için anne ve babasına dava açan Zain’in sarsıcı hikayesini izliyorduk. Ablasının kendisinden yaşça büyük birisiyle evlendirmesine isyan ede Zain, bunda başarılı olamayınca evi terk ediyor.

Otobüste üzerinde ‘Kara Fatma’ kostümü olan palyaço onu bir lunaparka sürüklüyor. Orada yerleri süpüren Etiyopyalı mülteci Rahil ile tanışıyor. Beyrut’ta kaçak yaşayan Rahil’in bir de bebeği vardır.

Rahil işe gittiğinde bebeği Yonas’a göz kulak olma görevi Zain’dedir. Film ilerledikçe Zain’in delikanlılığa, bir süre sonra da adamlığa dönüştüğüne tanıklık ettik.

Akademi’nin yerinde olsam Zain’e “En iyi erkek oyuncu” 2 yaşındaki Yonas’a da “En iyi yardımcı erkek” ödülünü verirdim. Kanada yapımı “Incendies (İçimdeki yangın)” filminden beri sarsıcı bir film izlememiştim.

Kefernahum fragmanı izleyebilirsiniz

 

Cannes’da 3 ödül

Nadine Labaki’nin yönetmenliğini üstlendiği Kefernahum filminde başrolü, Zain Al Rafeea üstleniyor.

Filmin senaryosunda ise yönetmenle birlikte Michelle Keserwany ve Jihad Hojeily’nin imzası var.

Prömiyerini Cannes Film Festivali’nde gerçekleştiren film, Toronto, Melbourne, Saraybosna, Zürih, Busan, Londra ve Stockholm gibi uluslararası festivalleri dolaştı.

Cannes’dan 3 ödülle dönen film Altın Palmiye ödülü için de adaylık sahibiydi.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.