Contemporary Istanbul 80 bin kişiyi ağırladı
Türkiye’nin en önemli sanat buluşmalarından olan Contemporary Istanbul 80 bin kişiyi ağırladı. Fuara sanatseverler yoğun ilgi gösterdi. Katılım rekoru kırıldı. Fuarda 55 milyon Dolar değerinde eser satışa çıktı.
Contemporary Istanbul 80 bin kişiyi ağırladı. Sanat severlerin yoğun ilgisi Contemporary Istanbul ‘da katılım rekoru kırılmasını sağladı. Fuarda 55 milyon Dolar değerinde eser satışa çıktı. Beş gün süren fuarda 1500 eser sanat severlerle buluştu. Contemporary Istanbul, Lütfi Kırdar Rumeli Salonu ve İstanbul Kongre Merkezi’nde 14-17 Eylül tarihleri arasında düzenlendi. Fuara Akbank destek verdi. Ferko ile Yıldız Holding de ortak sponsor olarak sanatın yanında yer aldı.
Sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği buluşmaya ön izleme günü olan 13 Eylül ve 14-17 Eylül tarihleri arasında 80 binden fazla sanatseveri ağırladı. İstanbul’un sahip olduğu sanat ortamında çeşitli galerilerde ve müzelerde yer alan sergiler ve 15. İstanbul Bienali ile birlikte bu rakam bir rekor kabul ediliyor. Ön izleme günü dahil beş gün süren fuara 42’si yabancı olmak üzere, toplam 73 galerinin yanı sıra, yaklaşık 1.500 sanat eseri İstanbullu sanatseverlerle buluştu.
Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli kapanış gününde bir açıklama yaptı. Fuarın 12. yılı hakkında değerlendirmeler yapan Güreli şunları söyledi; “2015 yılı sonunda başlayan ve 2016 yılı boyunca atarak devam eden sıkıntılar içinde geçen yıl fuarımızı düzenledik. Bu İstanbul’a ve sanat çevrelerine beslediğimiz güvenin ve aynı zamanda sorumluluğumuzun bir sonucuydu. Bu yıl geçen seneki kararlılığımızın sonuçlarını gördük. Tüm katılımcıları ve bizi çok mutlu eden bir fuar dönemi yaşadık. Bu yıl fuarı 15.İstanbul Bienali’yle aynı günlerde düzenledik. Bu çok önemli bir hamleydi. Bu gerçeği gören, anlayan galeriler ve müzeler haftaya katıldılar. Çok dikkat çekici sergiler düzenlediler. Tüm bu hareket İstanbul’u bir anda dünya sanat haritasında çok önemli ve çarpıcı bir noktaya yerleştirdi. Bugün daha önce belirttiğim gibi dünyada bambaşka bir İstanbul var. Yakaladığımız coşkuyu gelecek yıl da sürdürmeye kararlıyız.”
ESERLERE YOĞUN İLGİ
Fuarda önemli bir iş hacmine de ulaşıldı. Victoria Miro Galeri’den Yayoi Kusama’nın Infinity – Nets [Sotoa]’sı, 500 bin Euro’ya satışa sunuldu. 500 bin Dolar’a satışa sunulan Dirimart’ın Fahrelnissa Zeid’in, 380 bin Dolar’a satışa sunulan Marlborough Gallery‘den Manolo Valdes’in Retrato con Marco’su, adedi 250 bin TL’ye satışa sunulan 5 adet Art On İstanbul’dan Mithat Şen’e ait İstif Serisi’nden Küre bir’i, 130 bin Pound’a satışa sunulan Vigo Gallery’den Ibrahim El-Salahi’nin Flamenco Dancers’ı, 62 bin Euro’ya satışa sunulan Victor Lope’den Salustiano’nun Presente Pluscuamperfecto’su, 65 bin Dolar’a satışa sunulan Dastan’s Basement’tan Sahand Hesamiyan’ın Nahankhane’si, 45 bin TL’ye satışa sunulan Pg Art Gallery’den Mehmet Sinan Kuran’ın Fiftysixdoublezero’su alıcı buldu. Pilevneli Galeri’den 40 bin Dolar’a satışa sunulan Ahmet Güneştekin’in Çürüme isimli videosu ise Yunanlı bir koleksiyonerle buluştu. (Yukarıdaki fiyatlar liste fiyatı olup, gerçekleşen alışveriş fiyatı bilgisi mevcut değildir.)
Contemporary Istanbul’un bir sonraki edisyonu 13-16 Eylül 2018 tarihleri arasında gerçekleşecek.
Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üye Suzan Sabancı Dinçer, geleceğin şekillenmesine öncülük eden sanatın, toplum geneline yayılması ve daha çok takip edilmesi için çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini belirtti ve ekledi; “ Contemporary Istanbul 80 bin kişiyi ağırladı. Ülkemizdeki sanatseverlerin dünyadaki güncel sanat gelişmelerine erişiminin artması öncelikli hedeflerimiz arasında. On yılı aşkın bir süredir devam ettirdiğimiz Contemporary Istanbul ana sponsorluk görevi, bizim için önemli bir ayrıcalık. Türkiye’de çağdaş sanatın en önemli buluşma platformu olan Contemporary Istanbul’un ziyaretçi sayısının her yıl arttığını görmekten mutluluk duyuyoruz. Uluslararası alandaki başarısıyla İstanbul’umuzu dünyanın seçkin sanat merkezleri arasında konumlandıran bu önemli oluşuma destek olmayı sürdüreceğiz.”
Editör: Pelin Çite