Yüzde yüzü Leonardo da Vinci’ye ait değil
Leonardo da Vinci imzası taşıyan dünyanın en pahalı tablosu Salvador Mundi ile ilgili sanat dünyasını şoka uğratan bir gelişme ortaya çıkarıldı. Eserin tamamını Vinci’nin yapmadığı laboratuvarda belirlendi.
Dünyanın en pahalı tablosu Salvator Mundi için sanat dünyasını sarsan bir gerçek ortaya çıktı. Eserin tamamının Leonardo da Vinci’ye ait olmadığı belirlendi.
Tablo Louvre Müzesi’nde sanat eserlerinin analiz edildiği C2RMF adlı laboratuvarda incelenince sanat dünyasını sarsan gerçek tespit edildi. Uzmanlara göre ünlü İtalyan sanatçı Leonardo da Vinci Salvator Mundi tablosuna sadece katkıda bulundu.
Salvator Mundi portresi Leonarda da Vinci’ye ait değil! Sarsıcı iddia Fransa’da yayınlanacak bir belgeselde ekrana gelecek. Salvator Mundi adlı tablo Suudi prens Muhammed Bin Selman adına 450 milyon dolara satın alınmıştı. Bu fiyatla dünyanın en pahalı tablosu ünvanına sahip olan eser üzerinde yapılan inceleme belgesel filmle dünyayla paylaşılacak.
Belgeselin yönetmeni Antoine Vitkine, 2005 yılında New Yorklu bir sanat eseri satıcısı tarafından bin 175 dolara kötü durumda satın alınan ve ABD’de restore edilen bu tablonun geçmişini araştırdı. O dönemde bazı İngiliz sanat eseri uzmanı tablonun Leonardo da Vinci tarafından boyandığını teyit etmişti. Eser daha sonra bir Rus oligarkına satıldı.
Louvre Müzesi’nde analiz edildi
Suudlular, Fransa’dan eseri araştırmasını istedi. Tablo üç ay boyunca Louvre Müzesi’de sanat eserlerinin analiz edildiği C2RMF adlı laboratuvarında kaldı. Uzmanlara göre ünlü İtalyan sanatçı Leonardo da Vinci Salvator Mundi tablosuna sadece katkıda bulundu, eser da Vinci’nin atölyesinde çalışan sanatçılar tarafından resmedildi.
Ülkeler arası gerilime neden oldu
Belgeselde ortaya çıkan bir başka bilgi ise, söz konusu tablonun Fransa ile Suudi Arabistan’ın arasında diplomatik gerilime sebep olduğu.
2019’da Bin Selman satın aldığı tabloyu, Leonardo da Vinci’ye ayrılan büyük sergi için Louvre’a ödünç vermek istedi. Ancak bunun için tek bir şartı vardı, eserin ünlü Mona Lisa tablosunun yanında sergilenmesi gerekiyordu. Selman böylelikle tablonun yüzde yüz da Vinci’ye ait olduğunu göstermek istiyordu.
Ancak bu talebi bizzat Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından geri çevrildi. Suudi Arabistan tarafı da bunun üzerine tabloyu ödünç vermekten vazgeçti.
2019’da çıkan The Last Leonardo kitabının yazarı Ben Lewis, Leonardo da Vinci’nin Salvator Mundi adlı tablosunu *NFT’ye çevirdi. 450 milyon dolar istenen Salvator Mundi resminin NFT’sinde bir değişiklik var. Orijinal tabloda sol elinde bir küre tutan figür, dijital versiyonunda elinde dolar banknotları tutuyor.