Erşan Kuneri izleme rehberi

Yavuz Rençberler
724kultursanat.com ‘un kurucusu. Gazeteci, televizyon programcısı, iletişim danışmanı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV mezunu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödülü sahibi. Mesleğinin verdiği refleks ve pratiklikle kültür sanat alanında olanları değerlendirmeye paylaşmaya çalışıyor. İçinde insan olmayan kitaba, içinde kitap olmayan insana inanmıyor. İnsanın yazılmamış sayfalarının yazılanlardan daha çok olduğuna inanıyor. İletişim: yavuz@724kultursanat.com

Cem Yılmaz’ın yazıp yönettiği ve baş rolünde oynadığı Erşan Kuneri, Netflix’te ekrana gelmeye başladı. Sekiz bölümlük Erşan Kuneri izlenir mi? Nasıl bir dizi?

Şehri kaplayan açık hava reklamları ve sanal alemdeki tanıtımlarıyla gözümüze gözümüze sokulan Erşan Kuneri nihayet seyirciyle buluştu.

Erşan Kuneri izleme rehberi

Netflix’in Türk yapımı dizisi şimdilik ilk sezonda sekiz bölüm olarak ekrana sürüldü. Tahmin ediyorum pek çok seyirci de benim gibi sekiz bölümü art arda izledi.

Erşan Kuneri’yi izleme rehberi diye bir yazı yazsam mı dedim, kendi kendime. Bu tür rehberleri çok sevmediğim için o anda gelen bu fikri beşinci saniyede aklımdan çıkardım.

Erşan Kuneri’yi izleme rehberi yazısını yazmama nedenim, bu tür ‘rehberlik’ yazılarına ön yargıyla bakmakla birlikte seyircinin heyecanını kaçıran ve yönlendiren, kafasına klişeler sokan türde olmalarından dolayı biraz da… Filmi seyirci izler ve kararını verir.

Ancak şu var ki Netflix bu seriyi yabancı ülkelerde de yayına açacaksa o izleyiciler için Erşan Kuneri’yi izleme rehberi gerekecektir. Çünkü Cem Yılmaz’ın ‘kültür’ hayatımızdaki geçmişini bilmeyen seyircinin bu ‘ciddi absürt komediyi’ anlaması zor alacak. Sadece o da değil; kelime oyunlarıyla ortaya çıkan esprileri Türkçe bilmeyen bir seyircinin anlaması da mümkün değil. Örneğin Cem Yılmaz’ın arabesk şarkısındaki “Ne oldu yaram” nakaratının altındaki derin manayı anlaması da…

Cem Yılmaz’ın neredeyse klasik oyuncu kadrosu olarak sayabileceğimiz isimlerin yanı sıra yenileri de var Erşan Kuneri’de. Oyuncu listesini yazmayacağım burada. Ancak gözüm Ozan Güven’i aradı. Ozan Güven’in medyaya da yansıyan adli durumları nedeniyle Cem Yılmaz belli ki defterinden çoktan sildi. Onun yerine anlaşılan o ki Uraz Kaygılaroğlu, Cem Yılmaz’ın ‘ilk on birinde’…

Oyuncuların oyunculukları bir başka yazının konusu. Ben sizlerle bu yazıda Erşan Kuneri’nin ana hatlarına dair notlarımı paylaşmak istiyorum.

Erşan Kuneri izlenir mi?

Klasik bir soru “Erşan Kuneri izlenir mi?” “Erşan Kuneri’yi izlemek vakit kaybı mı?”… Benim cevabım “Evet, Erşan Kuneri serisi izlenir.”

Neden mi?

Birincisi Cem Yılmaz seviyorsan, onun yaptıklarını takip ediyorsan, izlenir.

İkincisi Netflix neredeyse ‘çöp yapımlarla’ dolmaya yaklaşırken bildiğin ve merak ettiğin Cem Yılmaz’ı görüp ‘güleriz en azından’ diyorsan, izlenir.

Üçüncüsü Türk sinemasının sosyolojik yapısını hatırlamak geçmişe kendince yolculuk yapmak istiyorsan, izlenir.

Erşan Kuneri sitcom tarzında bir dizi

Cem Yılmaz, kameranın ticari yanını keşfetmiş sanatçılardan. Oyuncu, senarist, yönetmen Cem Yılmaz DNA’larında karikatürist kimliği taşıyan bir sanatçı. Netflix için yaptığı bu işte de karikatürist DNA’ları ortaya çıkıyor.

Sekiz bölümlük Erşan Kuneri asla bir sinema filmi değil, bunu kalın harflerle yazalım. Cem Yılmaz Erşan Kuneri’de Türk sinemasına, Hollywood’a göndermeler yapıyor ve seyirciyi sinema tarihinde yolculuğa ince ince çıkarıyor. Bunu yaparken televizyon ekranında olduğunun bilinciyle hareket ediyor. Televizyon ekranı için yaptığı Erşan Kuneri bir sinema filmi değil, bir sitkom (sitcom).

Bol bol tek plan ve tek mekan sahneler içinde uzun uzun konuşmalar… O uzun konuşmalar arasında art arda patlayan espriler. Art arda patladığı için de bir süre sonra gülmediğiniz espriler… Klasik sitkomlardaki gibi ‘burada gülünecek’ hatırlatmasının yapıldığı gülme efektleri yok Erşan Kuneri’de en önemli fark da aslında bu.

Bir tiyatro sahnesindeki oyunu izler gibiyiz. Ama en önemli eksik ‘dramaturji’… Hiçbir mekan ve olay üzerinde seyirciye derin bilgi vermeyen öyle bir kaygısı olmayan bir sitkom.

Derinlemesine ele alınmayan karakterler, tıpkı karikatürlerdeki gibi tek boyutlu tiplemeler… Tek başına Erşan Kuneri’yi bile ele alsak, sekiz bölümü izledikten sonra bu karakterin derinlikli tahlilini yapmak mümkün değil.

Cem Yılmaz daha önce sinemada denedi

Cem Yılmaz’ın 2019 yılında sinema gişesinde çakılan Karakomik Filmler (iki film birden) geldi birden aklıma. Cem Yılmaz o iki filmle başladığı ‘kısa film’ yolculuğunu Erşan Kuneri ile sürdürüyor. Sinema gişesinde hüsrana uğrayan Cem Yılmaz’ın yüzü Netflix’te gülecek mi bunu da zaman gösterecek. Bana kalırsa Netflix, Erşan Kuneri’yi tek sezonda tamamlayacak, ikinci sezon için sipariş vermeyecek.

Çünkü bu izlediğimiz bir ‘dizi’ değil. Her biri kendi içinde hikayeler anlatan ‘kısa filmler’… üstelik sitkom tarzında.

Art arda izlediğim Erşan Kuneri bölümlerini bir kez de ara vererek deneyeceğim. Bakalım o zaman neler düşüneceğim, nasıl bir tad alacağım, ben de merak ediyorum.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.