Yeni Atatürk Kültür Merkezi için sayılı günler kaldı

Fatih Rençberler
Kitaplardaki ve filmlerdeki detaylara takılıyor. Detaylara bakmazsa kitap kapaksız, film sonu yokmuş gibi geliyor ona. Dünya edebiyatını yakından takip ediyor. İletişim: frencberler@gmail.com

Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezi yeniden inşa ediliyor. İnşaatın tamamlanması için sayılı günler kaldı. Açılış 29 Ekim’de. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy gazetecilerle yeni binayı gezdi ve tanıttı.

Taksim’deki yeni Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) inşaatının açılış tarihi belli oldu. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda özel bir program ile açılışının yapılması planlanıyor. 

AKM’nin inşaatında sona yaklaşıldı. Kaba inşaatının yüzde 90’ı tamamlandı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yeni AKM’de basın mensuplarını ağırlayarak bilgi verdi. Bakan Ersoy, AKM’nin dünyadaki en önemli 10 kültür merkezi arasında yer alacağını söyledi.

İstanbul’un kalbi Taksim’in dahası kültür sanat dünyamızın sembollerinden Atatürk Kültür Merkezi 2008 yılında boşaltılıp 2018 yılında tamamen yıkılmıştı. O günden bugüne geçen süreçte yeni AKM binasının inşaat süreci hemen hemen tamamlandı. İnşaat iskeleleri sökülüyor. Binanın dış cephe camları takılıyor. Koltuklar monte ediliyor…

Yeni Atatürk Kültür Merkezi için sayılı günler kaldı…

Dünya standartlarında bir kültür merkezi Taksim’de küllerinden yeniden doğuyor. 

Atatürk Kültür Merkezi sadece kendine münhasır bir kültür sanat arenasının ötesinde anlam taşıyor artık. Çünkü bakanlığın geçtiğimiz yıl başlattığı ve hızla uygulamaya aldığı Beyoğlu Kültür Yolu projesi içinde bitiş noktasını temsil ediyor. Galataport’tan başlayıp Galata Kulesi’yle devam eden Beyoğlu Kültür Yolu projesi açılacak yeni AKM binasıyla tamamlanacak.

Kapalı alanı 100 bin metrekare

Bakan Ersoy’un verdiği bilgiye göre Atatürk Kültür Merkezi dünyadaki en önemli 10 kültür merkezi arasında yer alacak. 100 bin metrekarelik bir kapalı alanı olacak. Merkezin kaba inşaatının yüzde 90’ı tamamlanırken maliyetinin 1.8 milyar lira olacağı tahmin ediliyor. Merkez dünyadaki örnekleriyle kıyaslandığında 32 ay gibi kısa bir sürede inşaatı tamamlanmış olacak. 

Atatürk Kültür Merkezi’nin yapısı itibarıyla farklı bir yönetim modeline ihtiyaç duyulduğunu belirten Bakan Ersoy, bu yüzden Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Döner Sermaye İşletmesi’nin içinde farklı bir birim oluşturulduğunu belirtti: “Böylece AKM’ye profesyonel yönetici atanma hakkı tanındı. Ayrıca konusunda uzmanlaşmış bir ekip işin başında bulunacak. Örnekleri Las Vegas’ta görülebilecek son teknoloji sahne mekanikleri uygulanıyor. Bunları işletmek için uzman kadrolar alınacak.

Bu kararname ile dışarıdan 80 tane uzman kadro atanabilecek. Bakanlık’tan da 20 kişilik bir uzman kadro bu ekibe dahil edilecek. 100 kişilik özel bir kadro AKM’yi yönetecek. Atatürk Kültür Merkezi’nde aynı zamanda bir sanat danışma kurulu oluşturuyoruz. Bu sanat danışma kurulu dünyada ve Türkiye’de isim yapmış sanatçılarla görüşüyor. AKM’de içerik üretimi için destek alınacak onlardan da. Ayrıca Bakanlığa bağlı genel müdürlükler de bu kurulun içinde yer alacak.”

Kırmızı küre içinde opera salonu

Yeni Atatürk Kültür Merkezi’nin ilk göze çarpan yanı binanın içindeki devasa kırmızı küre. Kırmızı kürenin içinde AKM’nin en önemli bölümü olan 2 bin 38 kişilik büyük opera salonu bulunuyor.

Mimar Murat Tabanlıoğlu salonun balkonlarına çıkan merdivenlerde bir önceki binanın mimarı olan babası Hayati Tabanlıoğlu’na eski binadaki merdivenleri andıran bir tasarım kullanarak selam gönderiyor. 

Büyük salondaki sahne çukuru 118 kişilik bir orkestrayı alacak hacimde. Sahne ve sahne gerisi ise en büyük prodüksüyonlara yetecek büyüklüğe sahip.

Tiyatro salonu 805 kişilik

Yeni AKM’nin eskiden otopark olarak kullanılan bölüme uzanan ek binası 805 kişilik bir tiyatro salonu kuruldu. Bu alan aynı zamanda çok amaçlı bir salon olarak da kullanılacak. Tiyatro gösterileri dışında konserler de verilebilecek.

Bununla birlikte bir kültür sokağı oluşturulacak. Kültür sokağının içerisinde iki katlı kütüphane olacak.

683 metrekarelik bu alanda müzik, sanat, mimarlık gibi temel disiplinlere ait kitaplar bulunacak. AKM’nin içinde barındırdığı faaliyetler konusunda ihtisaslaşmış bu kütüphane, araştırmacılara ve sanatseverlere kaynak olacak.

Genç müzisyenler için kayıt odası

AKM’de üç katlı müzik platform bölgesi de olacak. Müzik aletleri sergisi ve müziksel deneyim alanı yer alacak. Ayrıca müzik tarihinde önemli bir yere sahip sanatçılara da bu alanda yer verilecek ve anıları canlandırılacak.

Özellikle genç müzisyenlerin çalışmalarını ekonomik olarak kayıt altına alabilecekleri müzik kayıt stüdyosu kurulacak. 

Çocuklar için sanat merkezi

AKM’deki yeniliklerden biri de küçük yaşta çocuklara yönelik kurulacak olan atölye… Onları kültür ve sanatla tanıştırabilmek için 3-11 yaş arası çocuklara yönelik bir atölye de bulunacak binada. Çocukların ritm, koro, çalgı, drama, resim gibi alanlarda çalışma yapabilecekleri bir çocuk sanat merkezi. Onların yeteneklerinin keşfedilip yönlendirilebileceği bir merkez olacak burası da.

Binanın dışındaki cam bölümde bir sergi salonu ve küçük bir cep sineması bulunacak. Toplantı sergi, konser vs etkinliklerin yapılabileceği çok amaçlı bir salon da burada yer alacak. Bir tasarım ürünler mağazasıyla kafe şeklinde bir kitapçı dükkânı da merkezin ticari alanları olarak hizmet verecek. Merkezde 423 araçlık bir otopark yer alacak.

Yeni AKM logosu da hazır

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy bir soru üzerine Atatürk Kültür Merkezi adının değişmeyeceğini, hatta yeni logoyu hazırlattıklarını söyledi. AKM yazan yeni logo, binanın simgesi kırmızı küreden esinlenilerek yaratılmış.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.